Фабриките в еврозоната изнемогват заради много поръчки


Фабриките в еврозоната изнемогват заради много поръчки
Снимка:

529

През август поръчките за стоки от фабрики в еврозоната са стигнали най-високото си ниво от май 2011 г. насам. Заводите в страните от валутния блок са изправени пред трудност, тъй като не смогват да отговорят на голямото търсене, пише BBC.

Индексът PMI на аналитичната организация „Маркит”, който представлява предварителен индекс на мениджърските поръчки, е достигнал 51,4 пункта през август в сравнение с 50,3 пункта през юли. Всяка стойност над 50 е индикация за растеж на икономиката. Според компанията единствено Франция от страните в еврозоната не се радва на голямо увеличение при поръчките.

Последните данни идват на фона на оптимистична информация и от Великобритания и Китай. Във Великобритания повече от 300 индустриални компании свидетелстваха за подобрение на вътрешния пазар. В Китай пък производствената активност се е повишила почти с 1 пункт за месец, достигайки 51 пункта през август – рекорд за последните 16 месеца.

„Въпреки че ръстът на поръчките не е толкова значителен, компаниите регистрират най-голямото си подобрение по отношение бизнес условията в последните две години”, коментира главният икономист на „Маркит” Крис Уилямсън.

Данните за еврозоната през второто тримесечие на годината показаха, че валутният блок е на път да излезе от рецесията, продължаваща повече от година и половина. Според „Маркит” икономиката ще продължи да се подобрява. За сметка на това повечето поръчки не водят до намаляване на безработицата, дори се отчита по-слабо наемане на служители през август.  

„Вероятно ще мине още доста време преди безработицата да намалее. Фактът, че компаниите остават колебливи при наемането на нов персонал, показва, че трябва да се извърви дълъг път преди истинското подобрение в еврозоната”, коментира Уилямсън.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички