Файненшъл таймс: МВФ взима голямата базука


Файненшъл таймс:  МВФ взима голямата базука
Снимка:

486

Генералният директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, успя да извоюва за управляваната от нея институция най-малко 430 милиарда долара допълнителни средства за увеличаване ресурсите на фонда.

Ресурсът договориха финансовите министри на Г-20, които се срещнаха на 22 април във Вашингтон по време на пролетното заседание на Световната банка и МВФ.

Те ще са на разположение на всички страни членки на МВФ и няма да са запазени за определен регион, стана ясно по време на срещата.

Това ще повиши значително способността на МВФ да окаже помощ, ако кризата в еврозоната започне да се влошава, коментира британският вестник „Файненшъл таймс”.

Трябва ли светът да приветства този успех? Уви, да!, казваме ние с еднакво ударение върху двете думи. Фактът, че еврозоната има нужда от такава подкрепа, е ужасяващ. Въпреки това от жизнена необходимост е МВФ да увери света, че всяка помощ ще бъде добре използвана. Това означава трудни условия за цялата еврозона, пише вестникът, цитиран от Фокус.

Като цяло тази подкрепа е впечатляващ жест на международна солидарност. Но също така е знак за това колко много са притеснени останалите страни относно възможността кризата в еврозоната да разтърси света и относно невъзможността на еврозоната да се справи сама.

В договорената сума влизат 200 милиарда долара от страните в еврозоната и близо 70 милиарда долара от европейски страни извън нея. Други приноси са тези на Япония с 60 милиарда долара, Южна Корея с 15 милиарда долара, Саудитска Арабия с 15 милиарда долара и Австралия със 7 милиарда долара.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички