Фич: Гърция ще изпадне в контролируем фалит


Фич: Гърция ще изпадне в контролируем фалит
Снимка:

415

Гърция ще изпадне в контролируем фалит в рамките на еврозоната и ще остане във валутния съюз, прогнозира Дейвид Райли, управителен директор от международната рейтингова агенция Фич, цитиран от атинския в. "Експрес".

Райли смята обаче, че при неконтролируем фалит на Гърция има сероизна опасност от разпад на еврозоната.

Днес гръцкият премиер Лукас Пападимос призова лидерите на трите партии от правителствената коалиция да направят последно усилие, за да може на предстоящата среща с тях да получи необходимите гаранции във връзка с пакета от нови мерки за икономии, които трябва да договори с тройката представители на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да може страната да получи ново финансиране и да избегне фалит.

Големият "залог" на правителството е новото споразумение за втория заем в размер на 130 млрд. евро, което Гърция трябва да подпише до 13 февруари, за да се финализира процедурата по отписване на част от нейния дълг и страната да получи първия транш от този заем преди изтичането на падежа на облигациите на стойност 14,5 млрд. евро на 20 март.

Двете преговорни процедури са взаимно свързани и са условие за втория заем, отбелязва БТА.

Правителствен говорител заяви, че преговорите за втория заем и за отписване на дълга се намират в крайната си фаза и че лидерите на трите партии ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС, участващи в коалиционното правителство, предстоят да вземат много важни решения, тъй като официално "Гърция е на границата на фалита".

Целта на кабинета е трите политически сили да постигнат споразумение с тройката още днес, за да може то да бъде обсъдено на срещата на Еврогрупата в понеделник, 6 февруари.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички