"Фискална скала" надвисва над Америка


"Фискална скала" надвисва над Америка
Снимка:

12290

Носят ли се американците към т.нар. "фискална скалà" или катастрофата ще им се размине на косъм? Независимо от изхода отсега е ясно, че управляващите във Вашингтон не са склонни на никакъв компромис.

Предколедно нещата можеха да изглеждат и малко по празнично. Ако например президентът-демократ Барак Обама и републиканският председател на Камарата на представителите Джон Бейнър бяха решили да продължат разговорите помежду си в търсене на компромис. Самите републиканци обаче са разединени. Бейнър претърпя сериозно поражение след като оттегли предложението си за повишаване на данъците за супер богатите с годишни доходи над 1 милион долара. Той обясни, че заради силната съпротива в собствените партийни редици, и особено от страна на Чаеното парти, засега не вижда никаква възможност за вдигане на данъците.

По всичко личи, че сближаването на позициите между републиканци и демократи отново се отлага за бъдеще неопределено време. Явно важните подробности около компромиса между Обама и републиканците ще бъдат обсъждани през следващата година. Двете партии обаче все още имат време до 1 януари да постигнат компромис по фискалната криза.

Расте опасността от рецесия

Много неща са заложени на карта. Според анализ на независимата бюджетна комисия към Конгреса, последиците от т.нар. "фискална скалà" (англ. "fiscal cliff") ще бъдат драматични. Влизащите в сила на 1 януари драстични данъчни увеличения в съчетание със свиване на разходите биха натоварили бюджета с 607 милиарда долара, което отговаря на 4 % от БВП на страната. Експертите от независимата комисия смятат, че САЩ ще изпаднат отново в рецесия през 2013 година. При това фискалната криза можеше отдавна да бъде предвидена. Освен това тя е дело на самите американци.

През 2010 година американският Конгрес удължи с две години срока на данъчните облекчения от времето на президента Буш и същевременно се съгласи на съкращения на държавните разходи. По този начин бе открит пътят към "фискалната скалà". И нито т.нар. "суперкомитет", нито каквато и да било друга комисия не бяха в състояние да решат проблемите с държавните финанси.

Страхът от компромиси

Всъщност фискалната криза назря след като Конгресът не успя да постигне единодушие по безбройните данъчни и бюджетни закони и изработи пакет от закони, чието влизане в сила остава някъде в бъдещето. "Проблемът бе създаден и от двете партии, но преди всичко се дължи на републиканците", смята експертът от университета в Маями Грегъри Кугър. Според него съществува противоречие между интересите на Републиканската партия и нейните депутати в Камарата на представителите. "Републиканците трябва да се променят ако искат отново да печелят президентски избори. В партията има хора, които нямат интерес от промени, защото рискуват да бъдет подменени от още по-консервативни личности", казва Кугър.

За много републиканци в Камарата на представителите постигането на компромис с демократите би било равносилно на политическо самоубийство. Компромисът във Вашингтон се е превърнал в обидна дума, смята Грегъри Кугър. "Защото ние имаме политици, които нямат интерес да правят компромиси", казва той. Дори да бъде постигнат компромис в последната минута и демократи и републиканци да го отпразнуват като Коледно чудо, в политически Вашингтон остава в сила основното правило, че компромисите не се изплащат.

Следващото изпитание за двете партии вече се очертава скоро. Във Вашингтон предстои обсъждане на Закона за притежанието на оръжие.

Автор: Дойче Веле

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички