Франция и Германия ще помагат на Гърция да остане в еврозоната


Франция и Германия ще помагат на Гърция да остане в еврозоната
Снимка:

437

Министрите на финансите на Франция и на Германия Пиер Московиси и Волфганг Шойбле заявиха в Берлин, че Гърция трябва да остане в еврозоната и изразиха желание за постигане на "пълно решение" през ноември по гръцкия проблем.

"Споделяме двойна решителност - Гърция да остане в еврозоната и да положи необходимите условия, за да може целостта на еврозоната да бъде гарантирана с нейните собствени усилия", заяви френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси на съвместна пресконференция с германския си колега в Берлин, предаде АФП.

"Водят се преговори с Тройката...Продължаваме да искаме пълно решение през ноември, за да се прекрати несигурността и ще вложим всичките си сили заедно за постигането му", подчерта френският министър.

Колегата му Волфганг Шойбле подкрепи думите му. "Ще направим всичко по силите на Франция и Германия за стабилизиране на доверието по траен начин в целостта на еврозоната", заяви той. Двамата министри говориха на форум в германската столица, посветен на бъдещето на Европа и на еврозоната.

Срещата става в навечерието на важната телеконференция между финансовите министри на страните от еврозоната във връзка с Гърция, която очаква изплащането на транш от 31,2 милиарда евро от обещания й заем, за да избегне фалита.

Днес страната приключи продължаващите почти четири месеца преговори с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд за мерките за икономии.

"Приключихме днес преговорите за мерките и бюджета. Направихме всичко, което беше възможно", заяви министър-председателят на затъналата европейска страна Андонис Самарас.

Ако това споразумение бъде одобрено, а бюджетът бъде приет, Гърция ще остане в еврозоната и ще излезе от кризата, надява се Самарас.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички