Франция не изключва отсрочка за Гърция, Германия запазва строгия тон


Франция не изключва отсрочка за Гърция, Германия запазва строгия тон
Снимка:

536

Гръцкото искане за двугодишна отсрочка за периода за прилагане на бюджетни корекции може да бъде уважено, в случай, че докладът на международните кредитори на страната за икономическата реформа на Атина бъде положителен.

Това обяви във вторник френският президент Франсоа Оланд.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче се придържа към по-строг тон, отбелязвайки, че приоритетът на Гърция е да изпълни обещаните реформи, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Оланд повтори по-рано заявеното си убеждение, че двугодишната отсрочка, искана от Атина за прилагане на мерките на строги икономии, може да бъде дадена, стига това да не задължава страните от еврозоната да изплащат на Гърция за още заеми.

В съвместна пресконференция с премиера на Италия Марио Монти в Рим, Оланд заяви, че зелената светлина за отсрочката ще зависи от позитивния доклад.

Тогава, без да даваме повече пари, ние ще можем да завършим програмата и да запазим Гърция в еврозоната, посочи френският президент.

Настроението в Берлин обаче е по-скептично.

Янис Стурнарас, гръцкият финансов министър, изложи позициите на Гърция пред Шойбле, представяйки проекта на предложението на правителството за съкращения в размер на 11.5 млрд. евро през 2013 и 2014 г.

Най-важното за Гърция е напълно да изпълни своите задължения. Финансовият министър Шойбле още веднъж подчерта това на своя колега, гласи изявление на германското министерство на финансите, добавяйки, че докладът на Тройката международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, се очаква през октомври.

Стурнарас и Шойбле са обсъдили гръцките усилия за изготвяне на нов пакет за строги икономии, влиянието на все по-задълбочаващата се рецесия и искането за отсрочка с две години.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички