Франция официално ще поиска спиране на преговорите за ТПТИ


Франция официално ще поиска спиране на преговорите за ТПТИ
Снимка: БГНЕС

2146

Франция официално ще поиска Европейската комисия да прекрати преговорите за Трансатлатническото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Това ще се случи следващия месец, обяви държавният секретар по търговията на страната Матиян Фекл.

„Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори.  Призоваваме за края им“, посочи той в изказване за радио RMC, цитирано от AFP.

По думите на държавния секретар разговорите между Вашингтон и Брюксел са предимно в полза на САЩ. „Американците не ни дават нищо, или само трохи... това не е начин, по който се водят преговори между съюзници“, допълни той.

„Ние се нуждаем от ясно и окончателно спиране на тези преговори, за да ги рестартираме на по-добра основа“, посочи Фекл.

Искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември.

Според дипломатически източници на AFP търговските преговори могат да бъдат прекратени до избирането на нов държавен глава в САЩ през ноември или след изборите във Франция и Германия през следващата година.

Изказването на Фекл идва само ден, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че постигането на споразумение по ТПТИ се е провалило, но никой не го признава. Той посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

Веднага последва реакция от Европейската комисия, която заяви, че преговорите не са провалени. "Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Към думите на Схинас обаче има сериозен скептицизъм, тъй като липсата на сближаване на позиции между ЕС и САЩ в последните месеци е очевидна.

Редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки по сделката. По-рано през май Франция дори заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

Тревогите около споразумението са в няколко направления. То ще премахне регулационните и тарифни бариери, но и ще наложи снижаване на различни стандарти в земеделието и храните, което може да предизвика заливане на европейските пазари с американски ГМО стоки. Притеснителен е и механизмът на арбитражите, който позвлолява на корпорации да съдят държави, ако бизнес условията в тях не са им достатъчно изгодни.

Припомняме, че през май организацията Greenpeace огласи шокиращи документи по преговорите за ТПТИ, провеждани до този момент при изключителна тайнственост.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички