ГЕРБ и БСП - кой какво обещава и какви пропуски открива в програмата на другия


ГЕРБ и БСП - кой какво обещава и какви пропуски открива в програмата на другия
Снимка:

488

Състоянието на българската икономика е тежко и не трябва да се заблуждаваме. Показателно е, че служебното правителство ревизира изпълнението на бюджета и прогнозата за тази година – вместо 1,9% растеж ще имаме 1%, фискалният резерв на минимума си от 4 млрд. лева, а дългът се е увеличил. Така Корнелия Нинова от БСП започна дебата с Лиляна Павлова от ГЕРБ относно икономическите параметри на програмите на двете най-големи партии в България.

Обещанията

Нинова обърна внимание на най-ярките обещания на БСП – 250 хил. нови работни места и минимална заплата от 450 лева в края на мандата им, ако спечелят. Нинова посочи три начина за реализацията на това обещания, като не пропусна да отбележи, че става въпрос за временни и постоянни работни места – временните са 70 хиляди.

Първият начин, по който БСП ще открива нови работни места, е чрез използване на капацитета на ОП „Човешки ресурси”, каза Нинова в студиото на Нова телевизия. Според нея по тази програма могат да бъдат създадени 70 хил. работни места.

Вторият начин е чрез създаване на благоприятна среда за малкия и среден бизнес. Според Нинова това може да стане чрез незабавно плащане на задължения на държавата към този сектор, чрез по-бързо възстановяване на ДДС, чрез намаляване на регулаторните режими и облекчаване на бюрокрацията. Нинова каза, че всичко това при управлението на ГЕРБ не е правено и затова малкият и среден бизнес се задъхва – 300 хил. фирми са фалира за последните четири години.

Третото – повишаване на доходите, за да се повиши и потреблението.

В отговор Лиляна Павлова посочи, че БСП говори за временни работни места т.е. за европейско финансиране. Това обаче не е решение – големите проекти в провинцията по европейски програми не успяват да акумулират достатъчно хора. Павлова посочи, че е честа практика в малки общини по даден проект да се търсят повече хора, отколкото са безработните в общината. Тя добави и че заради упорството на БСП да се рестартира АЕЦ „Белене” ще тръгнем надолу. „Може би 50 хил. нови работни места ще дойдат от Белене? Още няколко Белене-та и ще решим проблема с безработицата?”, попита иронично Павлова.

Бившият регионален министър даде алтернативата на ГЕРБ – да се стимулира наемането на постоянна работа на млади хора, за да не се развива „професията безработен”. Това ще стане чрез развитие на индустрията, посочва Павлова. А нискоквалифицираните хора трябва да им се помага да повишат квалификацията си, което ще стане чрез инвестиции в образование и чрез сътрудничество в бизнеса.

Образование и трудов пазар

Нинова обаче оспори думите на Павлова за „кухата ОП „Човешки ресурси”. Бившият депутат от квотата на БСП заяви, че временната заетост е възможност да се помогне спешно на много отчаяните  хора. Освен това тя каза, че ГЕРБ спекулира с инвестициите в образованието – лично аз съм предлагала времето, в което младите българи следват в университет, да им се зачита за трудов стаж и това не се прие в Народното събрание, каза Нинова. А таксите в университетите се вдигнаха именно по времето на ГЕРБ, добави тя.

Корнелия Нинова посочи и че БСП четири години предлагаше да има тясно сътрудничество между ВУЗ-овете и бизнеса – фирмите да търсят кадри в университетите, а при наем на такива да им се намалява данъчното бреме. И това не беше прието от ГЕРБ по време на управлението им, натърти Нинова.

Данъчно облагане

Според Павлова ситуацията наистина е тежка, но не трябва да се забравя, че държавата ни е финансово стабилна в условията на криза. Тя наблегна на едно от основните различия между програмите на ГЕРБ и БСП – данъчното облагане.

Бившият регионален министър посочи, че, ако спечели изборите, ГЕРБ ще запази плоския данък, защото най-големите му предимства са достатъчно високата събираемост и привлекателността за чужди инвеститори. Като пример Павлова посочи как „Кока кола” премества целия си юридически и счетоводен отдел в България точно заради плоския данък и по-лесно прогнозируемата данъчна среда. Този пример за предимствата на плоския данък беше даден и от икономическия и енергиен министър Асен Василев.

Павлова посочи и че БСП ще действа както в края на управленския мандат на Тройната коалиция по отношение на доходите. Тогава те вдигнаха пенсиите на последния си Министерски съвет и после ние трябваше да търсим пари, каза бившият регионален министър.

Лиляна Павлова призна и че ГЕРБ е сбъркал в социалната си политика – по отношение на майчинските добавки например. „Ще се поправим, но не може да стане така, както казва БСП – трябва да се гради на базата на стабилна икономика”, заяви бившият регионален министър.

Пенсиите

И тук сблъсъкът на идеи е доста сериозен. Лиляна Павлова наблегна, че искането да се вдигат пенсиите по швейцарската индексация е неприложимо, защото тя предполага увеличение на пенсиите при растяща икономика. Нинова контрира и посочи, че швейцарското правило вдига пенсиите при увеличаване на доходите и инфлацията. Тя заяви, че има откъде да дойдат пари за пенсии – 400 млн. лева, които за четири години отидоха за подслушване, могат да бъдат прехвърлени към пенсиите, бяха думите на Нинова.

Павлова отвърна, че това пак ще стане в края на мандата – вдигате на последния съвет пенсии и заплати и после друг да плаща.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички