Германия и Франция не са готови на отстъпки за Гърция


Германия и Франция не са готови на отстъпки за Гърция
Снимка:

356

Германия и Франция увеличиха натиска си върху гръцкото правителство с настояването Атина да се придържа стриктно към рестриктивния си план, ако иска да остане член на еврозоната.

Дни преди срещите си с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд гръцкият премиер Андонис Самарас не получи големи надежди, че двете най-големи европейски икономики са готови да смекчат отношението си към Атина, коментира вестник „Гардиън”.

Днес Меркел ще проведе преговори с гръцкия премиер Андонис Самарас във връзка с усилията на Гърция да изпълни ангажиментите, които е поела в замяна на международната финансова помощ.

В четвъртък вечерта, в рамките на срещата си с Меркел в Берлин, Оланд заяви, че иска Гърция да остане в еврозоната, но подчерта, че силно засегнатата от рецесията държава трябва да проведе реформите, които е обещала.

По-рано пък германският финансов министър Волфганг Шойбле категорично отхвърли призива на Самарас за двугодишна отсрочка на крайните срокове, дадени на Атина, за да оздрави публичните си финанси.

Решението дали на Гърция да бъде дадено повече време ще бъде взето от международните кредитори през следващия месец, но Шойбле подчерта, че вторият спасителен пакет е бил даден на страната едва преди шест месеца.

„Не може след половин година да кажете, че всичко това е недостатъчно, защото по този начин никога няма да спечелите доверието на пазарите”, посочи министърът пред германско радио.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички