Германия няма да опрости гръцкия дълг, но може да преговаря за изплащането


Германия няма да опрости гръцкия дълг, но може да преговаря за изплащането
Снимка: Gettyimages

1323

Гръцкият дълг към Германия няма да бъде опростен, но сме отворени към обсъждания за начина на изплащането му. Това съобщиха представители на германския канцлер Ангела Меркел.

Според последните препоръки на двете най-големи германски партии най-вероятно трябва да се помогне на настоящния премиер на Гърция Самарас, който, за разлика от лидера на лявата СИРИЗА Ципрас, иска улесняване на плащането, но не и опрощаването му. "Ще се разговаря с новото правителство, което победи на изборите. Ще се обсъди намаляване на лихвите по кредитите и удължаване на сроковете за плащане", заяви пред Bloomberg социалдемократът Ингрид Арнд Брауер, който оглавява комисията по бюджет в германския парламент.

По-рано изтече информация, че германското правителство разработва план за действия при евентуално напускане на еврозоната от Гърция, ако опозицията победи на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. Неотдавна сп. "Шпигел" съобщи, че германската канцлерка Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле не изключват изпадналата в дългова криза Гърция наистина да напусне еврозоната. Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че публикацията описва "сценарий, базиран на спекулации". Източници от Еврокомисията посочиха на свой ред, че законодателството на ЕС не предвижда отмята на членството на която и да е държава от валутния съюз.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички