Германският парламент одобри спасителната програма за Гърция


Германският парламент одобри спасителната програма за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

2457

Бундестагът одобри с голямо мнозинство третата спасителна програма за Гърция, която е на стойност 86 млрд.евро. В подкрепа на решението за нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на германския парламент. Против бяха 113 души, а 18 се въздържаха.

От партията на канцлера Ангела Меркел 56 депутати се обявиха против споразумението.

По-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле призова за одобрението на програмата, като заяви, че неприемането ѝ би било безотговорно. 

Днешното гласуване е вторият път, в който германските депутати прекъсват лятната си почивка заради Атина, припомня АФП.

Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християн-демократическия съюз.

Миналият месец 60 от 311 депутати от парламентарната група на Меркел гласуваха против започването на преговори с Гърция за нов спасителен пакет мерки – неподчинение, което бе определено като удар по канцлера.

По-рано Берлин приветства промяната в тона на Атина, особено след като през миналия месец бившият финансов министър на страната и отявлен критик на германските искания за икономии Янис Варуфакис подаде оставка.

Третият помощен пакет предвижда отпускането на до 86 милиарда евро. Първият транш от 26 милиарда ще е за обслужване на кредитите. Следващите траншове ще бъдат отпускани, ако се изпълняват реформите. Това ще се контролира на всеки три месеца. Целта на програмата е Гърция да се изправи на крака възможно най-бързо. Предвижда се в следващите години да има бюджетен излишък от 0,5% през 2016, 1,7% през 2017 и 3,5% през 2018.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички