Гръцката икономика със символичен растеж през първото тримесечие


Гръцката икономика със символичен растеж през първото тримесечие
Снимка: Getty Images/Guliver

2591

Гръцката икономика е нараснала с 0,4% през първото тримесечие на 2017 г., показва официалната статистика на Атина за 2017 г. С това се променя предишната информация за свиване с 0,1%, която беше представена през май.

„През първото тримесечие на 2017 г. (производителността) като обем е нараснала с 0,4% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г.“, се казва в съобщение на гръцката статистическа агенция, цитирано от БГНЕС.

Данните идват в навечерието на поредните ключови преговори на Атина с кредиторите й от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз за отпускането на нови средства от спасителната й програма. По време на предишната среща на финансовите министри от еврозоната не беше постигнато решение за Гърция, като втори опит ще бъде направен по време на предстоящата следваща среща на 15 юни.

Съществуват дълбоки противоречия между европейските кредитори начело с Германия и МВФ, според който европейските очаквания за икономическото представяне на Гърция са прекалено амбициозни. Липсата на единодушие блокира отпускането на следващия транш с финансова помощ от Европа, който трябва да помогне на страната да изплати поредната вноска по дълга си в размер на 7 млрд. евро, чийто матуритет е през юли тази година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички