Гръцки бизнесмен: Няма да излезем от еврозоната


Гръцки бизнесмен: Няма да излезем от еврозоната
Снимка:

547

Гърция няма да напусне еврозоната, категоричен бе в предаването Boom & Bust по телевизия България он ер гръцкият бизнесмен Христос Мурутис.

Според него една малка икономика, която се равнява на едва 2% от еврозоната, може да бъде спасена лесно.

Христос Мурутис смята, че международните кредитори ще опростят една голяма част от гръцкия дълг, като е възможно дори и опростяването на целия дълг.

Ако и самата Гърция продължи по пътя на икономиите, съвместно с това опростяване, страната най-после ще може да се върне към икономическия растеж, прогнозира гръцкият бизнесмен.

Гърция не е била готова да влезе в еврозоната, смята още Мурутис. Въпреки, че е успяла да покрие критериите от Маастрихт, гръцката икономика не е била готова да се приобщи към общата философия на самото евро.

Гърция влезе в еврозоната, но продължи да живее по стария начин – с дългове и с повече дългове, отколкото е редно за държава, използваща еврото, пояснява Христос Мурутис.

И допълва, че България по-скоро ще пострада от проблемите на Гърция. Когато най-голямата икономика на Балканите – тази на Гърция, има проблеми, няма как това да не се отрази неблагоприятно и върху другите страни в региона.

Гръцките фирми, опериращи в България няма да отбелязват растеж, вложителите в имотния сектор няма да купуват, гръцките банки няма да имат достатъчно ликвидност, за да стимулират пазара, всичко това ще се отрази негативно върху нашата икономика, смята гръцкият бизнесмен.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички