Гръцки министър: Нима искате да станем като България?


Гръцки министър: Нима искате да станем като България?
Снимка:

420

Ако искаме да станем България, не се нуждаем от тройката. Много е просто. Обявяваме фалит и с нас е свършено.

Това коментира гръцкият министър на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис по повод пакета от нови мерки за икономии, които тройката наложи на страната, като условие за втория заем в размер на 130 млрд. евро, който Гърция трябва да подпише до 13 февруари.

Ако орежем още заплатите и пенсиите, търсенето ще намалее още повече, ще свием потреблението, а без него няма растеж. Всички тези мерки са част от порочен кръг, посочва Михалис Хрисохоидис, цитиран от вестник Вашингтон пост, като прави аналогия със страната ни.

Новите искания на Тройката за допълнителни рестрикции зашлевиха и без това още зашеметените от орязването на заплатите и пенсиите гърци, отбелязва изданието.

Гърците ще трябва да понесат нова доза допълнителни ограничения, за да оцелеят, коментира в статия под заглавие "Задлъжнелите гърци разочаровани от исканията на Европа" вестникът.

Ако Гърция не получи нова спасителна помощ, до средата на март ще обяви невъзможност да изпълнява своите плащанията, което може да наложи средиземноморската страна да напусне еврозоната и дори ЕС. Но преди Атина да може да получи повече пари, Европа иска да бъдат предприети мерки, които може да задълбочат вече тежката рецесия.

Гърция се нуждае от дълбока реформа и модернизация на икономиката, за да се върне отново към растеж и да бъде конкурентноспособна, казва Пол Томсен, шеф на мисия на МВФ в Атина в интервю, публикувано в сряда във в. Катимерини. Самият той обаче признава, че реформите са болезнени.

Гърците на свой ред губят надежда. Пред изданието нашите съседит разказват, че не виждат перспективи в страната и планират да емигрират.

Медиите също не скриват мрачната картина.

 Гърция ще изпадне в "състояние на абсолютна бедност" през следващите месеци, а светлина в тунела за страната ще настъпи едва през втората половина на 2013 г., пише в. "Та неа".

Изданието помества данни на Центъра за планиране и икономически изследвания (КЕПЕ) и на Националната конфедерация на търговците (ЕСЕЕ), които показват, че тази година брутният вътрешен продукт на Гърция ще падне с 3,42 на сто след рецесия от 6,5 на сто през 2011 г., а през 2013 г. БВП ще се свие с 0,04 на сто.

Очакванията са безработицата в Гърция да продължи да расте и тази година да достигне 20,30 на сто, а през 2013 г. да възлезе на 22,32 на сто. Според същите прогнози потребителските разходи на домакинствата в Гърция тази година ще се свият с 4,3 на сто.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички