Гръцките преговори ще продължат след няколко дни


Гръцките преговори ще продължат след няколко дни
Снимка: Getty Images/Guliver

2648

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отхвърли някои от предложенията, направени от кредиторите на Атина, за да се позволи бързо отпускане на транш от помощта, която е жизненоважна за финансовото оцеляване на страната.

В плана на кредиторите има точки, които никой не може да счита като основа за дискусии, каза Ципрас след съвещанието в Брюксел с ръководителите на Европейската комисия и еврогрупата. Той цитира като пример искането за орязване на най-ниските пенсии и повишаване на ДДС върху цената на електроенергията, предаде АФП.

"Става въпрос за страна, която през последните пет години преживя голяма икономическа катастрофа, загуби 25% от своя БВП след пет години строги икономии. Предложения като тези да се намаляват пенсиите на най-бедните пенсионери или да се увеличава ДДС върху електроенергията, не могат да бъдат основа за дискусии", каза Ципрас. "Резултатът бе, че гръцкото предложение остава единственото реалистично на масата", добави той, като все пак призна някои позитивни моменти в плана на кредиторите.

По покана на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Гърция присъства на работна вечеря, в която участва и Диселблум. Председателят на еврозоната определи срещата като много добра и добави, че преговорите ще бъдат подновени след няколко дни.

"Срещата бе конструктивна. Имаше напредък в разбирането на позициите на едните и на другите по отношение на различните предложения. Бе решено срещата да се поднови. Тази интензивна работа ще продължи", се казва в комюнике на Европейската комисия. Като цяло не бе постигнато споразумение и разногласията остават.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички