Гърци и испанци търсят спасение в Германия


Гърци и испанци търсят спасение в Германия
Снимка:

462

Имиграционният поток към Германия се е покачил с 15% през първото тримесечие на годината, което се дължи на наплива от граждани на европейски страни, засегнати от кризата в еврозоната, гласят официални данни.

Властите в Берлин са отчели близо 500 хиляди новопристигнали в периода от януари до юни срещу едва 318 хиляди напуснали пределите на страната, сочат данните на Дестатис, предаде АФП.

През същия период на м.г. Германия е регистрирала 435 хиляди нови мигранти. Мнозинството от новодошлите са родени в членки на Европейския съюз – близо 306 хиляди души, което е ръст от 24% на имигрантите от блока.

"Най-интересният аспект през първата половина на 2012 бе резкият скок на имиграцията от членките на ЕС, особено от тези, които бяха засегнати от финансовата криза", изтъкна Дестатис.

Броят на хората, дошли от Гърция, нараснал със 78% или с 6900 души спрямо същия период на м.г. А този на хората от Испания и Португалия – с по 53% (близо 2 хиляди души).

Мнозинството от новодошлите от Централна Европа притежават полско гражданство, въпреки че Полша не е членка на еврозоната. Водещата икономика на Стария континент – тази на Германия – отвори напълно трудовия си пазар за всички членки на съюза през 2011 г. 

Междувременно считаната за "оазис" на икономическа стабилност страна все повече започва да поддава под ударите на дълговата криза. Икономиката е почти в застой през третото тримесечие на годината, показа официални данни.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички