Гърция аут - отново на дневен ред


Гърция аут - отново на дневен ред
Снимка:

466

Вероятността за изпадане в неплатежоспособност на Гърция става все по-вероятна, а бъдещето на страната в рамките на еврозоната отново е поставено на карта.

МВФ вече не иска да участва в отпускането на по-нататъшна помощ. Като причина за финансовото положение на Гърция се сочи забавянето на реформите  заради проведените избори през пролетта.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьослер постави под съмнение дали Гърция може да изпълни условията, за да продължи да получава международна финансова помощ.

Според него възможността Гърция да напусне еврозоната вече не е толкова плашеща, коментира днес вестник „Катимерини”.

В интервю за телевизия А Ер Де Рьослер посочи, че е повече от скептично настроен и няма да има нови плащания за Гърция, ако не изпълни условията.

Южната ни съседка все повече губи доверие.

Много правителства в еврозоната не са готови вече да извършат нова финансова инжекция. Случилото се увеличава вероятността Гърция да изпадне в неплатежоспособност през септември.

МВФ изгуби доверие в Атина, пише днес и вестник „Ди Пресе”, като допълва, че поради това Гърция очевидно вече не може да разчита на по-нататъшна финансова помощ от международния кредитор.

В неделя стана ясно, че МВФ иска да се изтегли от международната програма за финансова помощ за икономически затруднената Гърция, припомня изданието.

Атина вероятно ще се нуждае от ново финансиране от ЕС от до 50 млрд. евро, а изпадането на неплатежоспособност на страната е дори по-вероятно, пише по темата немското издание „Зюддойче цайтунг”.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче побърза да обяви, че е против отпускане на по-нататъшна финансова помощ за Гърция.

Изданието, позовавайки се на правителствени източници от Берлин, пише, че е немислимо Меркел да застане още един път пред германския парламент и да поиска консенсус за трети спасителен пакет за Гърция.

Изводът е красноречив - Гърция все още не е избегнала риска от хаотичен дефолт, който може да принуди страната да напусне еврозоната.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички