Гърция гласува нови мерки за икономии


Гърция гласува нови мерки за икономии
Снимка:

476

Гръцките депутати приеха тази нощ с малко мнозинство новия план за ограничения, който се изисква от международните кредитори на страната за отпускането на нов спасителен транш от финансовата помощ, съобщи АФП.

Eдва 153 депутати от 300-членния гръцки парламент приеха мерките, които предвиждат повече от 18 млрд. евро икономии до 2016 г.

Това стана независимо от протестите на повече от 70 000 демонстранти пред парламента по-рано.

Законопроектът предвижда значително съкращение на пенсионното обезпечаване, увеличаване на пенсионната възраст с две години, както и промяна в трудовия кодекс, облекчаваща уволнението на служители.

Приемането на новия пакет е необходимото условие не само за отпускането на спасителния транш от 31 милиарда евро, но и за оцеляването на гръцката икономика.

„Това са несправедливи мерки и няма причина да ги разкрасяваме. Но ние се борихме и ще продължим да се борим за доверие в страната”, заяви министър-председателят Антонис Самарас.

 На излизане от парламента той припомни, че пакетът мерки е “условието, за да видят гърците по-добри дни”.

Далеч по-реалистичен бе финансовият министър Янис Стурнарас, който откровено призна: “Трудното едва сега започва”, отбелязва GrReporter.info.

Гърция вече два пъти е гласувала мерки за финансова стабилизация, които винаги са се прилагали половинчато и избирателно, а неприлагането им по същността доведе до дълбоката икономическа рецесия. Приемането на мерките събра хиляди протестиращи на площад Синтагма. Срещу прилагането им обаче ще въстанат многократно повече.

Следващата важна стъпка е приемането на бюджета, който ще се гласува от парламента в неделя.

В същото време кредиторите на Гърция са силно обезпокоени от разединението вътре в страната. Във вторник и сряда Атина ще посети президентът на Международния финансов институт Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на страната.

Държавните й кредитори са в трескава подготовка за срещата на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември, когато трябва да се вземе решение за отпускането на станалия вече прословут транш. Много анализатори обаче смятат, че това решение може и да не се вземе на 12 ноември със всички произтичащи от това последствия за Гърция.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички