Гърция и кредиторите са близо до споразумение


Гърция и кредиторите са близо до споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

1359

Преговорите между Гърция и нейните кредитори за нова програма за помощ от 82 милиарда евро, излязоха през този уикенд на финалната права в Атина. Те могат да завършат до 48 часа, съобщи европейски източник в неделя вечерта. Това предаде АФП.

Европейските институции и гръцкото правителство трябва да договорят проекта за третия пакет, в размер на 82 милиарда евро, срещу серия от мерки за строги икономии, наложени на Гърция (реформи в икономиката, орязване на бюджетните разходи) преди 20 август, когато Гърция трябва да изплати 3,4 милиарда евро на ЕЦБ.

Разговорите напредват добре и се очаква да приключат във вторник, обясни европейски източник пред АФП. Сега става дума за списъка с приоритетните действия, които Атина се ангажира да започне. Въз основа на това, и след като този списък стане достатъчно пълен и (достатъчно) подкрепен, колкото и меморандумът, споразумението за програмата за помощ може да бъде завършено не по-късно от вторник, каза същият източник.

"Имаме нужда от споразумение до вторник и всички страни работят за това", каза друг европейски източник, пожелал анонимност.

"Всички сигнали сочат към съгласие … което е възможно да бъде постигнато дори още днес", написа в неделя гръцкият проправителствен вестник "Авги".

След това текстът трябва да бъде приет от гръцкия парламент, най-късно до четвъртък, и да се представи на финансовите министри от еврозоната, които биха могли да се срещнат в петък, за да му дадат зелена светлина. Този сценарий ще проправи пътя за влизането в сила на плана за помощ преди 20 август.

Според германския вестник "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" (Frankfurter Allgemeine Zeitung), проектът на меморандум за разбирателство, който определя необходимите реформи за трите следващи години, вече е готов.

"Нито правителството, ръководено от СИРИЗА, нито страната има бъдеще, ако приемем третия пакет", на свой ред заяви бившият гръцки енергиен министър Панайотис Лафазанис, който се обяви против този трети план за помощ в интервю, публикувано в неделя във вестник "Авги".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички