Гърция и кредиторите се договориха за ключови пенсионни реформи


Гърция и кредиторите се договориха за ключови пенсионни реформи
Снимка: Getty Images/Guliver

1257

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение за основни пенсионни реформи, а в отговор синдикатите пак организират протести. Утре ще стачкуват и авиодиспечерите. Отменят се много полети към Гърция.

Премахване на ранното пенсиониране и повишаване на възрастта за пенсия са реформите, които Атина прие да извърши до края на месец октомври. Представителите на кредиторите се срещнаха с министъра на труда Георгиос Кантрундалос. След преговорите той не уточни дали възрастта за пенсиониране се променя на 67 години, както настояват кредиторите, предаде БНР.

Синдикатите тълкуват присъствието на техническите екипи на кредиторите като „нарушаване на суверенитета на страната“. Комунистическата партия и синдикатът ПАМЕ отново призоваха за масови демонстрации утре пред Министерството на труда, не само заради драстичните промени в пенсионната система, но и срещу министър Кантрундалос, който си „позволи“ да приеме представителите на кредиторите в кабинета си в министерството.

От синдиката на работещите в гражданската авиация предупреждават днес за промяна и много отменени полети към гръцките летища утре. Авиодиспечерите ще стачкуват четири часа. Те няколко пъти предупредиха правителството за необходимост от промени и въвеждане на нови условия за работа в гражданската авиация. Настояват за назначаване също на допълнителни екипи по контрол на въздушния трафик.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички