Гърция изключва дебат за контрол върху бюджета


Гърция изключва дебат за контрол върху бюджета
Снимка:

5234

На "непослушната" Гърция никак не й харесва идеята някой да я стимулира да управлява благоразумно държавните си финанси. 

Страната обяви днес, че изключва дебат за евентуално назначаване на европейски комисар, който да контролира бюджетните решения на страната, съобщи агенция АНА-МПА и БТА.

Няма вариант подобно нещо да бъде прието, преди време такова предложение бе направено и от холандски министър, казали високопоставени правителствени източници в Атина.

Изявлението е повод публикация в британския в. "Файненшъл таймс", в която се посочва, че Германия иска Гърция да се откаже от суверенитета си в областта на данъчната политика, която да се поеме от европейски комисар преди Атина да получи втори финансов спасителен план.

 В момента в Атина се водят преговори по гръцкия дълг между правителството и частните кредитори, а в понеделник лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за приемането на нов европейски бюджетен договор.

Финансовите експерти на "тройката" гръцки кредитори смятат, че вторият пакет финансова помощ за Гърция трябва да бъде с по-голяма сума от планираното предварително, съобщи БНР.

Освен първоначалната сума - 130 милиарда евро, на колкото са възлизали дълговете на страната в края на миналата година, Гърция има нужда допълнително от близо 15 милиарда евро.

Като причина за увеличаването на размера на финансовата помощ се изтъква влошаването на икономическото състояние на Гърция.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос и финансовият министър Евангелос Венизелос отново преговаряха с представители на частните кредитори с намерението да се постигне споразумение за отписване на близо 100 милиарда евро от задълженията към страната.

При евентуален провал на преговорите Гърция няма да може да изкупи държавни облигации на стойност 14,5 милиарда евро, чийто падеж е на 20 март.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички