Гърция може да излезе "случайно" от еврозоната


Гърция може да излезе "случайно" от еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

1397

Гърция може да напусне еврозоната случайно. Това малко странно изказване принадлежи на гръцкия министър на финансите Гикас Хардувелис, който го заяви пред телевизия Bloomberg.

"Излизането (на Гърция) от еврозоната не е задължително да бъде блъф, това може да стане случайно. Задача е да се избегне подобно развитие на събитията", изтъкна министърът.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 25 януари лявата партия СИРИЗА води в допитванията пред дясната партия "Нова демокрация". СИРИЗА настоява да бъде спряна програмата за тежки икономии, наложена от международните кредитори.

По въпроса за държавния дълг министър Гикас Хардувелис заяви: "Разбираме, че не може да постигнем от ЕС опрощаване на част от него. Затова смятаме да искаме разсрочване на получените кредити. Наред с това ще искаме да бъдат фиксирани лихвите по дълга вместо сегашната плаваща лихва".

"Смятаме, че ако сегашното правителство остане на власт, то ще успее да постигне съответното споразумение с кредиторите". По думите му, ако лявата опозиция вземе властта, "на нея ще й е трудно да постигне разсрочване на кредитите".

Ако наистина победи на 25 януари, лявата опозиция ще ограничи програмата на тежки икономии. Това може значително да усложни отношенията на Атина с кредиторите, което от редица европейски медии се представя като вероятност за излизане на Гърция от еврозоната.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички