Гърция няма пари за плащанията към МВФ


Гърция няма пари за плащанията към МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver

1541

Гърция не може да изплати през следващия месец задълженията си към МВФ, ако не бъде постигано споразумение с нейните кредитори, заяви през уикенда вътрешният министър на страната Никос Вуцис, цитиран от националното радио.

Това негово изказване представлява най-ясно изразената позиция на Атина относно вероятността за изпадане на страната в неплатежоспособност в случай на провал на преговорите.

След четири месеца на разговори с партньорите от еврозоната и от МВФ, гръцкото правителство продължава да се мъчи да постигне споразумение, което да доведе до отпускане на останалите около 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за общо 240 млрд. евро и по този начин да избегне фалита.

Предстоящите през юни четири вноски към МВФ са за около 1,6 млрд. евро. Тези средства няма да бъдат дадени и няма откъде да бъдат осигурени, заяви в неделя вътрешният министър Никос Вуцис пред гръцката телевизия Mega TV.

Вуцис беше помолен да коментира безпокойството от т.нар. "кредитно събитие", термин, обхващащ сценарии като фалит или изпадане в неплатежоспособност, ако Атина пропусне дадено плащане.

Ние не се стремим към подобен сценарий, ние не го искаме, това не е нашата стратегия, посочи той. Ние обсъждаме, въз основа на нашия сдържан оптимизъм, че ще имаме силно споразумение с кредиторите, така че страната да може да диша. Това е залогът, каза Вуцис.

Преди това негово изявление, гръцкото правителство отбеляза, че е в опасност от скорошно изчерпване на наличните средства ако не бъде постиганото споразумение, но настоя, че все още планира да осъществи всички предстоящи плащания.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички