Гърция: Развод с еврото - начин на употреба


Гърция: Развод с еврото - начин на употреба
Снимка:

10505

Този сценарий вече не е табу за европейските икономисти: ако Гърция напусне еврозоната, тя ще трябва да отпечата драхми и да овладее паниката на жителите си, преди да заложи на възстановяването на икономиката, износа и туризма.

Всяко връщане към стара любов е рисковано: курсът на едва въведената драхмата, смятана за една от най-слабите валути в региона, може да се срине под натиска на пазарите. Това плаши гърците, чиито спестявания според проучванията ще се обезценят с 50%.

Изтеглените пари от банките в страната в понеделник достигнаха 700 милиона евро. Число, към което се добавят близо 16 милиарда евро, депозирани в чужбина след 2009 г.

"Паниката вече започна", коментира Педро Видела, професор в международната бизнес школа в Мадрид, според когото връщането към драхмата е много вероятно. "Тъй като страната е на път да се разпадне в социален и политически план, казва той, бих заложил, че тя ще излезе много скоро от еврото."

Какво е според него решението? Да се действа внезапно, през някой уикенд, като се затворят банките и се спре изтеглянето на пари.

"Трябва Гърция да избегне бягството на капитали, налагайки драконовски мерки като блокиране на сметките, тъй като страната е един вид в състояние на военна икономика", добавя Джулиано Ноки, професор в Политехническия университет на Милано.

Другата стратегия – предварително оповестено връщане към драхмата – точно обратно - рискува да задълбочи паниката.

Германският институт Ифо клони към трети вариант: банковите сметки да останат в евро (за да се избегне бягството на капитали) и еврото да продължи да е в обръщение.

Заплатите на чиновниците да се изплащат в драхми; драхмата да е валутата за транзакциите с държавата и нейната критична маса да стигне 60% от обмена, което ще я направи необходимост във всекидневните плащания.

Подобно е становището на Ерик Нилсен от "Уникредит". Той препоръчва да се запази еврото като обменна валута, докато стартира истинската процедура по излизане от еврозоната и ЕС.

Но къде да се намерят толкова бързо такива големи количества драхми, след като всички стари пари бяха унищожени?

"Би могло евентуално на всички банкноти евро в гръцките банки да се постави печат "Това е драхма, не евро" или да им се махне един от ъглите, за да се разграничават", предлага Педро Видела.

Малко са фирмите в света, които произвеждат официални банкноти и монети, изтъква Федерико Щайнберг от испанския институт Елкано. Дори ако гръцкият монетен двор се заеме, изоставяйки банкнотите от 10 и 20 евро, които произвежда, ще са нужни месеци.

Междувременно преходът ще е доста хаотичен и биха могли да се появят неофициални алтернативни пари или да се пристъпи частично към разменна търговия. Все едно връщане към финансовата праистория, но точно това стана в Аржентина през 2001 г. и след няколко месеца положението се възстанови.

Има и някои предимства от връщането на драхмата: със слаба валута страната ще стане много евтина, ще привлече туристи и ще е конкурентоспособен износител, с което ще се върне на пътя на икономическия растеж.

"Ще настъпи обаче взрив на външния дълг в проценти от БВП, защото той ще е във валута; инфлацията също ще скочи главоломно", предупреждава Паула Гонсалвиш Карвальо, икономист в Португалската инвестиционна банка, като отбелязва, че Гърция не се самозадоволява по отношение на основните блага.

"Трябва да се направи така, че печалбата от повишената конкурентоспособност да не бъде изядена от инфлацията. По-логично ще е държавата да престане да праща дълга си", казва Педро Видела, макар това да означава, че Гърция ще остане дълги години извън международната финансова система.

"В заключение не мисля, че излизането на Гърция от еврозоната ще е катастрофа", заявява Джулиано Ноки. Примерите на дефолти и на огромни девалвации на валути в Аржентина, Индонезия, Южна Корея или в Русия ясно показват, че този вид процеси, ако добре се управляват, не са катастрофа. 

Източник: АФП

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички