Гърция трябва да реши дали да приеме европейските условия до края на седмицата


Гърция трябва да реши дали да приеме европейските условия до края на седмицата
Снимка: Getty Images/Guliver

1007

Властите в Гърция имат срок до края на седмицата да решат дали ще приемат условията на европейските си партньори за по-нататъшна финансова подкрепа. Срокът беше поставен от председателя на Еврогрупата Йерун Дийселблум, след като заседанието на финансовите министри на страните от Еврозоната завърши без споразумение, съобщава БНР.

Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца. Европейските институции настояват тя да бъде продължена при стриктно спазване на ангажиментите към кредиторите, а новите управляващи в Гърция искат ново споразумение за друга форма на финансова подкрепа.

Все пак Йерун Дийселблум заяви, че страните от Еврозоната са готови да проявят известна гъвкавост при продължаване на сегашната програма. Това обаче трябва изрично да бъде поискано от Гърция.

"Имаше много категорично мнение в цялата Еврогрупа, че следващата стъпка трябва да дойде от гръцките власти. Те трябва да решат, какво смятат да правят, както и дали ще поискат удължаване на сегашната програма - изпалзвайки възможностите за гъвкавост и спазвайки ангажиментите си", заяви Дийселблум.
 
Междувременно от канцеларията на гръцкия премиер Алексис Ципрас разпространиха съобщение, в което се казва, че предложението, обсъждано на заседанието снощи, е било "неразумно и неприемливо" и затова гръцката страна го е отхвърлила.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички