Гърция вече е пратила на ЕС плановете си за икономически промени


Гърция вече е пратила на ЕС плановете си за икономически промени
Снимка: Getty Images/Guliver

1288

Гръцките управляващи са изпратили в Брюксел списък с планове за икономическа реформа. Това се е случило още около полунощ, съобщава източник от Европейската комисия, цитиран от Reuters. 

От гледна точка на Европейската комисия, този списък е достатъчно изчерпателен, за да представлява отправна точка за успешно приключване на прегледа по настоящата спасителна програма за Атина, казва европейският източник.

Ние сме видимо насърчени от силната решимост на новото гръцко правителство за борба с данъчните измами и корупция, добавя неназованият източник.

Източникът посочи, че писмото, изпратено до ЕК, Европейската централна банка и МВФ ще трябва да бъде разработено допълнително, за да се излезе с план за цялостна реформа до края на април, както беше договорено в края на миналата седмица. Решителността и бързото изпълнение на всички ангажименти за реформи ще бъдат от ключово значение за успешното приключване на прегледа, допълва този европейски източник

В профила си в Twitter Маргаритис Шинас – говорител на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, потвърди, че Гърция е изпратила навреме списък с мерки за реформи, които ще бъдат обсъдени по-късно днес на телеконферентна среща на Еврогрупата, ЕК, ЕЦБ и МВФ.

В петък финансовите министри от еврозоната постигнаха предварително споразумение с правителството на Алексис Ципрас за удължаване с 4 месеца на срока на настоящата спасителна програма за Атина за 240 млрд. евро, изтичаща на 28-и февруари, но при условие че гръцките власти представят в началото на настоящата седмица списък с належащи икономически реформи. 

Според Reuters в документа на гръцкото правителство се посочва, че Атина ще консолидира пенсионните фондове за постигане на икономии и ще елиминира инициативите за ранно пенсиониране. Също така се отбеляза, че Гърция се задължава да реформира данъчната политика, да проведе борба с укриването на данъци и да осъществи преглед и контрол на публичните разходи във "всяка една област".

В предложения от гръцките власти списък се посочва, че обхватът и времевата рамка за промени в минималната работна заплата ще се извърши след консултации с ЕС и с другите официални институции.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички