Холандия ни отлага за Шенген през 2013


Холандия ни отлага за Шенген през 2013
Снимка:

597

Холандия ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство.

Докладът на Европейската комисия за Румъния предстои да излезе в края на годината и според Холандия дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи, съобщи БНР.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени. Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния.

Холандия продължава да обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния. На това мнение са и други страни от Евросъюза, се казва в позицията на холандското правителство.

В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица. Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички