Хонг-Конг и Сингапур ще трябва да се примирят с печатането на пари в света


Хонг-Конг и Сингапур ще трябва да се примирят с печатането на пари в света
Снимка:

820

Валутният борд на хонг-конгския долар е под напрежение заради огромната ликвидност в света. Местните монетарни власти купуваха американски долари в четири различни случая през изминалата седмица, за да спрат валутата си от нарастване над върха на разрешения рейндж за търговия.

Трудно е обаче да се каже, че ако бъде зарязан 29-годишния фиксиран курс ще стане по-лесно за Хонг-Конг да се справи с печатането на пари в Запада.

Няма никакво съмнение, че Хонг-Конг усеща ефекта на ниските лихви. Цените на най-евтините апартаменти в Хонг-Конг скочиха с 60% за 4 години. Трудностите доведоха до призиви към Хонг-Конг да възприеме подхода на по-гъвкавата валута на Сингапур.

Сингапурският долар се повиши с 21% срещу зелените пари след март 2009 година.

Въпреки това тази гъвкавост даде малък имунитет на страната спрямо количествените облекчения. Цените на жилищните имоти на острова-държава скочиха с 56% след второто тримесечие на 2009. Цените на недвижимите имоти не са единствените, които трудно се контролират. Инфлацията в Сингапур забърза до неочаквано силните 4.7% през септември, доста повече от 3.8% с колкото нарасна през миналия месец индекса на потребителските цени в Хонг-Конг.

И Сингапур и Хонг-Конг затегнаха рестрикциите върху заемите за имоти, поставяйки ограничения за хората които могат да теглят, колко могат да теглят и за колко дълъг период от време. Последните ограничения върху заемите бяха въведени след съобщението на Федералния резерв в САЩ, че започва трети рунд от количествени облекчения. Тези обаче „макро-застрахователни” мерки имат склоност да предлагат само временна защита срещу ултра-евтиния капитал. Лихвите за ипотеки в Сингапур в момента са около 1% за година. За разлика от по-големите икономики като тези на Китай и Индия, Хонг-Конг и Сингапур не контролират вътрешните лихвени проценти.

Ако Федералният резерв реши, че е нужно да има и четвърти и пети рунд от увеличения на количеството пари, Хонг-Конг и Сингапур могат да бъдат принудени да налагат нови ограничителни мерки. Засега тези малки и отворени азиатски икономики вероятно ще трябва да се примирят, да понесат трудностите и да продължават напред. В среда на нисък световен икономически растеж е прекалено опасно да се откажеш от утвърдени монетарни режими и да се насочиш към нещо различно, което може да донесе със себе си нови заплахи.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички