И МВФ чертае черни сценарии при Brexit


И МВФ чертае черни сценарии при Brexit
Снимка: Gettyimages

2061

Brexit (излизането на Великобритания от ЕС) ще има „негативни и съществени“ дългосрочни икономически последствия за Великобритания. Това предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от британския The Independent.

Това е поредната международна организация, която посочва, че напускането на ЕС ще има пагубно влияние за британската икономика. Също както Bank of England вчера, МВФ посочи, че ефектът от вота ще окаже вредно влияние в краткосрочен план.

„Гласуване в подкрепа на излизането ще предизвика продължителен период на засилена несигурност, водеща до финансова нестабилност, намален растеж и увеличаване на цените“, а резултатът от това ще варира между „доста лош и много лош“.

В своя доклад от фонда посочват, че страховете за Brexit вече имат негативно влияние върху инвестициите и наемането на служители, като според скорошно проучване тези показатели са достигнали най-ниските си нива от три години насам.

Докладът също така подкрепа страховете, че статутът на Лондон като международен финансов център може да бъде застрашен, тъй като при излизане от ЕС базираните във Великобритания фирми може да изгубят своите права да осигуряват финансови услуги на останалата част от ЕС, а банките и клиринговите къщи могат да се махнат от Лондон.

МВФ не прави своя оценка на загубите за икономиката на Великобритания при евентуално излизане, но посочва такива данни на британското финансово министерство, на компанията PwC и на Националния институт за икономически и социални изследвания, според които щетите до 2030 г. са между 1,5 и 9,5 процента от БВП в сравнение със стойностите при оставане в ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички