Икономическият растеж на цяла Азия може да пострада заради Северна Корея


Икономическият растеж на цяла Азия може да пострада заради Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

1981

Световната банка предупреди, че засиленото напрежение около ядрената програма на Северна Корея може да бъде заплаха за силния растеж в Азия.

Финансовата институция прогнозира, че развиващите се Източна Азия и Тихоокеански регион ще отбележат ръст от 6,4% тази година, 6,2% през следващата година и 6,1% през 2019 г., което е далеч по-добро от последните си прогнози през април.

"Развиващите се Източна Азия и Тихоокеански регион се справят по-добре, отколкото повечето други развиващи се региони на света и вероятно ще продължат да правият това", каза Судир Шети, главен регионален икономист на банката, предаде AFP.

Той цитира "благоприятната външна среда и силното вътрешно търсене" в последния доклад на институцията. Шети предупреди обаче, че напрежението около Северна Корея може да попречи на положителния импулс.

„Ситуацията на Корейския полуостров има потенциал да повлияе на търговията, както и на достъпа до външно финансиране", каза той.

Експертът добави, че "засилването на напрежението в региона може да направи капиталовите потоци и обменните курсове по-нестабилни и да повиши глобалните лихвени проценти".

Китай, втората по големина икономика в света, очаква растеж от 6,7% през тази година, 6,4% през следващата година и 6,3% през 2019 г., докато пазарът се ребалансира от външното търсене към вътрешното потребление. Петте най-големи икономики в Югоизточна Азия се надяват на растеж от 5,1% тази година и 5,2% през 2018 г. и 2019 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички