Икономическите уроци на 2012 г.


Икономическите уроци на 2012 г.
Снимка:

720

С наближаването на празниците, гледаме с надежда към обещанията на новата 2013 г. За да бъде икономическото ни бъдеще по-светло обаче, е добре да осмислим уроците, научени през последните 12 месеца.

Кои бяха основните тенденции на 2012 г., които ще оставят следа и ще променят начина, по който компаниите ръководят бизнеса си и дори ще окажат отражение над стила ни на живот?

1. Данъците са като смъртта - неизбежни

Глобални гиганти като Starbucks решиха, че данъците са задължителни само за тези, които не могат да си позволят ловки счетоводители. Обществената реакция бе еднозначна – в бъдеще, компаниите, които си позволят да търсят законови вратички, за да съкратят налозите, може да очакват бойкот от клиентите си и съответната реакция от националните власти, предупреждават анализатори на CBSNews.

2. Краят на аутсорсинга?

Компании като Apple, Eileen Fisher и много други в крайна сметка решиха да върнат производството си на родна почва. Те смятат, че могат да отворят фабрики в САЩ, и пак да излязат на печалба. Според анализатори, тази тенденция за отлив от аутсорсинга ще се задълбочава и през 2013 г. – добра новина за американците, и, да се надяваме, за мнозина европейци.

3. Банките си остават твърде големи

Още след първите удари на кризата, чухме гръмки обещания за засилен контрол над банковия сектор. Въпреки това, финансите се оказаха рай за журналистите, влюбени в скандалите. Сочни истории не липсваха - от манипулации на ставките Либор, до обвинения за връзки с наркотрафиканти и нарушаване на ембаргото срещу Иран. По правило, повечето нарочени трезори успяха да се измъкнат с извънсъдебни споразумения, срещу тлъсти глоби. Изминалата година доказа, че някои банки са не само твърде големи, за да се сринат – те са и твърде големи, за да бъдат съдени, тъй като евентуален удар срещу тях ще накърни интересите на милиони невинни. Така прокурорите остават с вързани ръце.

4. Всички сме едно

Ако сте почитател на източната религия, сигурно отдавна сте наясно с този факт. Индивидуалистично настроените западняци обаче тепърва откриват, че никой не живее на изолиран остров. Взаимнозависими сме, и тази проста истина важи не само за хората, но и за държавите. Спомнете си за всички тревоги, причинени от не чак толкова големия член на ЕС, Гърция. Мислите, че икономическият ръст на Китай не ви засяга пряко? Помислете пак.

5. Истината е в простотата

За разлика от финансовата индустрия, която се срути под тежестта на прекалено сложните и неразбираеми инструменти, повечето предприемачи откриват, че истината (и красотата) се крият в простотата.

От софтуерни приложения, до застраховки и електроника – ще купуваме продуктите, които опростяват живота ни, а не тези, които го усложняват допълнително. Мениджърите, които първи осъзнаят и прегърнат това просто правило, ще са тези, които имат шанса да се преборят с насрещните икономически ветрове и да разширят бизнеса си през 2013 г.

6. По-добре се наслади на живота

За съжаление, независимо дали усвоим уроците на 2012 г. или не, 2013 г. едва ли крие приятни финансови изненади. Анализатори не дават особени поводи за надежда, че глобалната (и европейска) икономика ще излязат от дупката преди 2014 г. И след като не можем да заложим на икономически просперитет, защо пък да не се научим да се наслаждаваме на простите удоволствия в живота? Повечето от тях са безплатни...

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички