Икономиката на Япония може да се свие сериозно заради демографската криза


Икономиката на Япония може да се свие сериозно заради демографската криза
Снимка: iStock/Guliver

3152

Брутният вътрешен продукт на Япония може да се свие през следващите 40 години с 25% заради бързото застаряване и намаляване на населението. Това предупреждение се съдържа в доклад на Международния валутен фонд, с който разполага агенция Киодо.

В същото време експертите на МВФ смятат, че положението в Япония може сериозно да се подобри при провеждането на реформи, насочени към по-голяма заетост при жените и по-възрастните хора. Експертите на фонда смятат, че е целесъобразно и по-активното привличане на чуждестранни работници. Според фонда те трябва да заемат не повече от 1% от японския пазар на труда.

Експертите на фонда предлагат на Токио по-смело да отвори страната си за чуждестранни стоки и услуги чрез намаляване на митническите и други бариери, предава ТАСС.

Провеждането на подобни реформи ще позволи за същите 40 години БВП на Япония да се увеличи с 15%.

Тези предложения като цяло отговарят на политиката, която се опитва да провежда настоящото правителство на премиера Шиндзо Абе. По-конкретно се обсъжда повишаване на пенсионната възраст от днешните 65 години на 70 или дори 75 години при увеличаване на пенсиите и въвеждане на система за облекчения на възрастните служители.

Японският парламент скоро ще приеме поправки в трудовото законодателство, които за пръв път в историята на страната ще премахнат фактическата забрана за привличане на гастарбайтери. В края на декември трябва да влезе в сила и споразумението с ЕС за създаване на широка двустранна зона за свободна търговия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички