Икономист: Brexit няма да повлияе негативно на Великобритания


Икономист: Brexit няма да повлияе негативно на Великобритания
Снимка: iStock

2412

Няма да има сериозни икономически последици за Великобритания при излизане от Европейския съюз, прогнозира икономистът Красен Станчев. Според него износът на държавите членки към Обединеното кралство няма да пострада, няма да се регистрират и икономически загуби.

„В крайна сметка Обединеното кралство не е България, то е част от световната икономика, то е втората европейска икономика. Договорите и търговските споразумения и потоци не могат да се променят от единия ден за другия, има някаква инерция. В периода на тази инерция - ако се случи излизане на Великобритания от Европейския съюз, в крайна сметка ще има време за предоговаряне на споразуменията и няма да е толкова страшно, колкото се предвижда от Дойче банк или от американския президент Барак Обама“, коментира икономистът пред "Фокус"

Красен Станчев допълни, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до преформулирането на блока и може да се очаква и други страни членки да напуснат организацията. „Политическото говорене за „Брекзит“ надделява над икономическото и аргументите са пресилени и от едната, и от другата страна“, каза още Станчев.

Междувременно британският вестник с най-голям тираж - Sun, се обърна към читателите си с призив да гласуват за излизане от ЕС на референдума.

„Това е последният ни шанс да се откъснем от антидемократичната брюкселска машина. И е време да се възползваме от него”, се казва в редакционен материал.

Всекидневно Sun се чете от около 7,7 милиона души. Таблоидът е много известен със скандални и провокативни текстове, но втората редакционна линия на е политиката.

Според последните допитвания, проведени по поръчка на в. Times, в момента за излизане от ЕС ще гласуват вече 46% от британците, а за оставане – 39%.

Друга анкета, поръчана от The Daily Telegraph, също показва превес на евро скептиците, но не толкова отчетливо – 49% срещу 48 на сто за оставане.

Референдумът за оставане или излизане от ЕС ще се проведе на 23 юни.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички