Икономисти: Излизаме от кризата през 2015


Икономисти: Излизаме от кризата през 2015
Снимка:

476

През 2015 г. – 2016 г. ще възстановим равнището на българската икономика от 2008 г.

Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев при откриването на конференция на тема „Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа” в УНСС, предаде агенция Фокус.

 За възстановяването на инвестициите от равнището им от 2008 г. ще са необходими 5-6 години, смята проф. Статев.

Неблагоприятна тенденция е намаляване на относителният дял на дохода от домашно стопанство. Намираме са на минимално оптималния фискален резерв, което предполага в бъдеще нарастване на държавния дълг, каза проф. Статев.

България е една от страните с най-нисък БВП в Европа. Икономическата теория и практика все още нямат обяснение за настоящата криза, продължи той.

Според ректора на УНСС все още са дискусионни въпросите дали кризата е банкова или глобално икономическа, дали е отминала.

Според мен настоящата криза много наподобява кризата от 1974 г. Кризата протича като хроника на една предизвестена смърт, всички знаят, че са в криза, но никой не се трогва чак толкова, отбеляза проф. Статев.

Банките бяха сатанизирани като единствено виновни за кризата, каза той. Според него банките са предприели отбранително поведение.

В България е важно да се привличат инвестиции, но и да се създадат системи за трансфер на знания, каза директорът в Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси” в Европейската комисия (ЕК) Ищван Шекели на конференцията.

Според Шекели е важно да се ускорят реформите, иновациите, ученето през целия живот.

Иновацията е концепция, свързана с границите. В университетите са се отклонили от вписването на бизнеса, хубаво е това да бъде преодоляно. Трябва да намерите начин в тази нова среда. Не трябва да търсите евтини пари. Трябва да се използват оптимално човешките ресурси, каза Шекели.

Според Шекели България трябва да е привлекателна за външни инвеститори. Освен това преките чужди инвестиции пораждат култура на спазване на разпоредбите, смята той.

Според него подобряването на бизнес културата ще е в помощ на увеличаване на инвестициите. Важно е да се намалят разходите за правене на бизнес, така се получава по-голяма продуктивност, отбеляза Шекели.

Добрата новината е, че България е преминала през преструктурирането на макроикономическите си показатели. Страната се преструктурира, но все пак стои наследството на периода на „лесните пари”, каза Шекели.

Той отбеляза, че България е фискално дисциплинирана.

Много важен е въпросът за растежа. В миналото голяма част от него беше от внесен капитал. В бъдеще внесеният капитал ще бъда значително по-малко, посочи Ищван Шекели.

Урок от кризата е, че банковият сектор няма да има такава роля и няма да е основен фактор на трансграничен трансфер, заяви той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички