Икономисти подкрепят Пакта за стабилност на ЕС


Икономисти подкрепят Пакта за стабилност на ЕС
Снимка:

386

Присъединяването на България към Договора на ЕС за стабилност и спазването на правилата за фискална дисциплина са задължителни, но не е ясно как ще се контролират, коментираха икономисти на кръгла маса в столицата на тема "Фискалните правила - варианти за България".

Дебатът за икономическите и фискални правила в Европа изостава от реалността и затова ние трябва да се стремим да решаваме проблемите на България, а не да се влияем от Брюксел, смята икономистът Георги Ангелов.

По думите му страната ни трябва да има независим орган, който да следи за спазването на правилата в Договора за финансова стабилност.

Важно е да се знае какво ще правим, ако в средата на годината се разбере, че ще имаме по-голям от записания бюджетен дефицит, посочи експертът, цитиран от БТА.

Икономистът от Института по пазарна икономика Петър Ганев е на мнение, че в Конституцията на България трябва да бъде записано, че страната ще спазва политика на нулев структурен бюджетен дефицит.

Възможностите на България да прави самостоятелни структурни икономически политики трябва да бъде запазено, отбеляза подуправителят на БНБ Калин Христов.

България има фискална дисциплина от 1997 г. и глава Трета на Договора за финансова стабилност за бюджетния дефицит няма да ни натовари, само може да ни даде повече спокойствие, каза Пламен Орешарски, народен представител от КБ.

Той подчерта, че в Договора за финансова стабилност не са предвидени санкции, ако държавният дълг е над 60 на сто от БВП.

Народният представител от Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че фискалните правила са "като светофарите - трябва да се спазват". Той изрази тревога относно Глава Четвърта, предвиждаща по-голяма икономическа консолидация, която се очаква да се прилага от България едва след приемането ни в Еврозоната.

Тази глава ще ограничи възможностите на България да прави икономически политики, като например реформа в пенсионната система и ще наложи по-високи данъци, а това ще намали конкурентоспособността на страната да привлича инвестиции. Ние сме малка страна, трябва да догонваме големите държави в ЕС и затова ни е нужна икономическа свобода, каза Мартин Димитров.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички