Има 50% шанс Великобритания да изпадне в икономическа криза


Има 50% шанс Великобритания да изпадне в икономическа криза
Снимка: Gettyimages.com

2445

Шансът британската икономика да навлезе в умерена рецесия преди края на следващата година е 50%, а причината е вотът за напускане на Европейския съюз. Това прогнозира Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), предаде Reuters.

Само ден преди заседанието на Английската централна банка, на което се очаква първо намаляване на лихвените проценти от 2009-а година насам, NIESR заяви, че икономическите перспективи са по-мрачни, а способността на АЦБ да реагира изглежда ограничена.

"Имаме изравнен шанс за техническа рецесия през следващите 18 месеца, като е налице и повишен риск от по-нататъшно икономическо влошаване в краткосрочен план", заяви Саймън Кърби, шеф на екипа анализатори на известния икономически "мозъчен тръст".

NIESR очаква британската икономика да се свие с 0,2% през трите месеца до края на септември и забавяне на растежа на БВП през 2016-а година до 1,7% при предишна прогноза за икономическа експанзия от 2,0%, направена през май. Подобна прогноза направи преди месец и Международният валутен фонд.

"Налице са сериозни рискове в краткосрочен план и не би представлявало голям шок, ако видим дори още по-приглушени темпове на икономически растеж", посочи Кърби, подчертавайки високата степен на несигурност относно бъдещите британски международни търговски връзки.

За следващата година NIESR очаква забавяне на британския растеж до едва 1,0% спрямо предходна прогноза за растеж от 2,7%, като това би представлявало най-слабото икономическо представяне от последната рецесия по време на глобалната финансова и икономическа криза през 2009-а година. В същото време инфлацията в страната вероятно ще надвиши 3% с оглед на обезценката на паунда с около 10% от 23-ти юни насам, когато британците подкрепиха Brexit.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички