Инфлацията в еврозоната стигна 2-годишен връх


Инфлацията в еврозоната стигна 2-годишен връх
Снимка: iStock/Guliver

2214

Инфлацията в еврозоната се ускори през ноември до най-високо ниво от повече от две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка. Това показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни - членки на единния валутен блок се повиши през ноември с 0,6% на годишна база, съвпадайки с очакванията на финансовите пазари и след растеж на инфлацията с 0,5% месец по-рано. Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от април 2014-а година насам, инфлацията в региона продължава да задържа далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) нарасна за четвърти пореден месец с 0,8 на сто.

Цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха през ноември с 0,7% спрямо година по-рано след техен по-сдържан растеж от 0,4% през октомври, докато енергийните цени се понижиха с 1,1% след техен спад с 0,9% преди месец, а цените на услугите нараснаха за четвърти пореден месец с 1,1 на сто.

Трябва да се има предвид, че инфлацията в еврозоната остава далеч под "прага" от 2% от март 2013 година насам и под нивото от 1% от ноември 2013 година насам въпреки серията мащабни стимулиращи лихвени и парични политики, предприети от Европейската централна банка по-рано тази година.

Това вероятно ще запази очакванията на икономисти и анализатори, че на заседанието през следващата седмица (8-и декември) ЕЦБ може да обяви удължаване на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", която към настоящия момент трябва да приключи през март 2017-а година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички