Инфлацията в Турция със сериозен скок през юли


Инфлацията в Турция със сериозен скок през юли
Снимка: Getty Images/Guliver

2781

Инфлацията в Турция през юли достигна 1,16%, което е по-високо от очакваните показатели. Тези данни бяха разпространени днес от статистическия институт на страната, предаде БГНЕС.

1,16% е най-високият показател за последната половин година. През февруари и март инфлацията намаля до 0,02-0,04%, а от април до юни не превишаваше 0,78%. Прогнозата е до края на годината инфлацията да нарасне до 8,79% на фона на юлските събития с неуспелия опит за преврат.

Най-голям ръст на потребителските цени в сферата на храните е регистриран при алкохола и цигарите – 7,05% през юли. На годишна база цените на тези два вида продукция поскъпнаха с цели 20%. На вътрешния пазар в сферата на услугите най-много са се повишили цените на туристическите пакети със срок от една седмица и повече – с 54%. В същото време цените на готовите дрехи и обувки през юли са спаднали с 4%.

Местните анализаторите, анкетирани от агенция Bloomberg, са очаквали инфлация от 0,6-0,72% през юли или 8,16% на годишна база. Скокът на индекса на потребителските цени през миналия месец е продължение на тази динамика на ръст на цените на стоките, която бе регистрирана в Турция през юни – началото на юли, които съвпадат с периода на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Върху инфлацията също така е повлиял и опитът за държавен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли, който доведе до дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички