Инфлацията във Великобритания показва, че АЦБ трябва да се въздържа от обезценяване на паунда


Инфлацията във Великобритания показва, че АЦБ трябва да се въздържа от обезценяване на паунда
Снимка:

623

Марк Карни трябва сериозно да се замисли около инфлацията от 2.9% през месец юни във Великобритания. Новият председател на Английската централна банка беше доведен, за да съживи икономическия растеж. Неговите коментари до тук подсказват, че се изкушава да прибегне до най-лесния начин като потопи паунда посредством монетарни облекчения. Тенденцията в цените, нарастващи с най-голяма скорост на годишна база след април 2012 година, предполага да се използва нещо по-старомодно, за да се намали инфлацията.

Централната банка имаше оправдание да гледа другояче на високата инфлация, която е над целите от 2% в 54 от последните 60 месеца. Имаше финансова криза, цените на суровините бяха високи, а паунда се срина. По-високи лихви щяха да влошат още повече лошата рецесия. Слабият паунд доведе до поевтиняване на британските продукти и ги направи по-конкурентни, нещо от което те се нуждаеха.

Картината обаче се промени. Въпреки, че цената на петрола е все още висока, а паунда относително слаб, английската икономика се възстановява много по-силно от очакваното, което е видно и от потребителите, които макар и предпазливо започват да харчат повече. БВП може да нарасне с 0.6% още след второто тримесечие. Само преди няколко месеца тази цифра прогнозираха мнозина икономисти, но за цялата година.

Ако възстановяването зад Ла Манша продължи, инфлацията може да продължи да расте и да стане основна заплаха за това възстановяване. Изследване показа, че броя на английските фирми очакващи да увеличат цените си е достигнал най-високи нива за последните 2 години. И въпреки това средните седмични възнаграждения са скочили през април със само 1.3%, което всъщност е подобрение спрямо годишния ръст от 0.6% през март, който беше най-слаба стойност откакто се води подобна статистика от 2001 година.

Заплатите във Великобритания са вече под екстремен натиск. Една обезценка на паунда посредством монетарна експанзия до нива от 1.40 срещу долара ще изстреля цената на петрола, изяде бюджетите на домакинствата и задуши икономическото възстановяване.

Изводът е ясен. Не потапяйте паунда Г-н Карни. Може би иновативния управител трябва да вкара в изказванията си препоръки за неблагоприятното влияние на инфлацията. Разбира се това е връщане в старите времена да се счита инфлацията за проблем, но Великобритания се нуждае от изпитано в миналото лекарство.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички