Инвеститори не изключват фалит на Гърция до 36 часа


Инвеститори не изключват фалит на Гърция до 36 часа
Снимка:

768

Днес група собственици на гръцки държавни облигации е поискала от Международната асоциация за обмен на активи и деривати (International Swap and Derivatives Association - ISDA) да даде заключение за статута на цените книжа.

Ако организацията стигне до извод, че операцията по преструктуриране на гръцкия дълг, която се провежда в момента, е равнозначна на фалит, то собствениците на застраховки по гръцките облигации (така наречените книжа Си Ди Ес - CDS) ще имат право на съответните застрахователни обезщетения.

"Не изключваме възможността през следващите 36 часа да бъде обявено, че Гърция е във фалит", заяви представител на лондонското Сити, цитиран от БНР.

При подобно развитие ситуацията на световните пазари може да стане неуправляема, тъй като никой не знае със сигурност кой колко гръцки облигации държи.

Решението на организацията трябва да бъде изготвено най-късно до 19 часа българско време утре.

Множество частни собственици на гръцки ценни книжа са недоволни от факта, че според условията на операцията за размяна на облигации и отписването на част от гръцкия дълг загубите на инвеститорите достигат 70 процента.

През последните месеци големи пакети гръцки облигации бяха купени от спекулативни фондове, които имат интерес да бъдат изплатени застраховките по ценните книжа.

Точно тези инвеститори сега искат Международната асоциация за обмен на активи и деривати да обяви Гърция в дефолт, което ще им позволи да получат внушителна печалба по обезценените книжа.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички