ИПИ: Близостта до София не дава предимства


ИПИ: Близостта до София не дава предимства
Снимка:

518

Централната власт все още има значително влияние върху местните политики, включително и поради нежеланието да даде повече правомощия на местните власти, а близостта до София няма еднопосочно влияние върху съседните области и не дава автоматично предимства.

Това показват резултатите от първото годишно изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: показатели за развитие 2012".

То представя социално-икономическото състояние и развитие на областите въз основа на 57 показатели, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, бизнес среда, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

В основните си изводи от ИПИ посочват, че до 2008 година всички области отбелязват растеж, но богатите растат по-бързо от по-бедните, т.е. увеличава се разликата между тях и се оформя група от области, която значително изпреварва останалите. Това разделение се задълбочава, както през периода на подем, така и в периода на криза. Обхватът на областите с влошен социално-икономически профил или негативни тенденции е много по-широк, отколкото на тези с добър или подобряващ се.

Според данните, демографските процеси имат изключително силно влияние, в повечето случаи негативно, върху икономическото развитие на областите.

Друг важен извод е, че сигурността и качеството на околната среда повишават удовлетвореността от живота, докато работата, нивото на доходите и качеството на инфраструктурата водят до неудовлетвореност.

Въпреки продължителните негативни процеси в най-бедните области обаче, преобладаващата част от гражданите там са изключително ниско мобилни. Дори и ограничена по закон, местната политика може да окаже значително влияние върху условията за живот и бизнес на областно ниво, става ясно от изследването.

Някои от основите препоръки, които експертите дават са, че една политика не може да има едни и същи ефекти за всички области, т.е. необходима е значително по-висока степен на децентрализация на решенията. Необходима е реална финансова самостоятелност на общините, а за местните данъци парламентът да не определя ограничения – решението и отговорността да са изцяло в местните власти.

Според изследването общините трябва да получат дял от икономическия растеж – т.е. дял от приходите от възможно най-много данъци, особено такива, които са свързани с местната икономическа активност, например дял от приходите от данък печалба, ДДС, акцизи и т.н.

Приходните и разходните правомощия на общините да са балансирани, за да не зависят от държавния бюджет и да създават фискална несиметричност, както и правомощията на общините в сферата на икономическата и социалната политика да се повишат.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички