Испания достигна рекорд с безработица от над 27%


Испания достигна рекорд с безработица от над 27%
Снимка:

423

Испания отбеляза нов рекорд след като безработицата там достигна 27.16% през първото четиримесечие на годината, с което страната отбеляза нов рекорд в тази негативна тенденция. Четвъртата икономика на еврозоната продължава да е измъчвана от дълбока рецесия.

"Рекордът" на Испания поставя тази страна малко след най-закъсалата европейска страна – безработицата в Гърция е 27.2%. В четвъртък около 1000 души откликнаха на призива на движението "Да окупираме Конгреса!" и се стекоха на площада до испанския парламент в Мадрид. Те призовават за оставка на правителството. Сградата на народното събрание беше оградена от плътен полицейски кордон. Служителите на реда трябваше да използват щитовете си, за да се защитават от камъни, бутилки и други твърди предмети, с които протестиращите ги замерваха.

Преди протеста полицаи арестуваха четирима анархисти, които планирали да подпалят банков клон.

Част от демонстрантите носеха плакати с надписи "6.2 милиона причини" за оставката на кабинета – това е последното число на безработните испанци. Най-тежко е положението сред младите иберийци – 57.2% от работоспособните под 25-годишна възраст са без препитание, сочат данни на националната статистика. В момента броят на домакинствата, чиито членове имат право да гласуват на избори и са без работа, достигна 1.91 милиона. През 2012 година икономиката на страната се сви с 1.37%, а прогнозите за тази година са за срив с още 1-1.5%. Консервативното правителство на Мариано Рахой дойде на власт с обещанието да намали безработицата. Кабинетът в Мадрид налага сурови озвравителни мерки, с които се надява да намали обществения дефицит и да спести до 2014 година 150 млрд. евро.

Рекордна безработица има и във втората икономика на Европа – Франция, където без работа вече са 3.224 млн. души. Безработицата във Франция бележи трайно увеличение от 23 месеца без прекъсване. Правителството на социалиста Франсоа Оланд безуспешно се опитва да овладее ситуацията. Кабинетът не дава текущи данни, а само съобщава, че в края на 2012 година безработицата е била 10.2% и остава под рекордните 10.8%, достигнати през 1997 година.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички