Испания е истинската заплаха за икономиката на ЕС


Испания е истинската заплаха за икономиката на ЕС
Снимка:

8207

Докато всички очи са вперени в Гърция и Италия, истинската заплаха за стабилността на Европейския съюз се оказва Испания, твърдят анализатори, цитирани от румънския вестник "Адевърул".

Суровите мерки, приложени от Мадрид, за да избегне колапса, "задушиха" бизнеса, доведоха до нарастване на безработицата и свръхзадлъжняване на частния сектор, а сриването на пазара на недвижими имоти отслаби банковия сектор, посочва изданието.

Още от момента, в който започнаха първите дискусии за възможното изпадане в неплатежоспособност на Гърция, пазарите започнаха да стават все по-резервирани към групата ПИИГИ - Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания. Три от тези правителства - това в Атина, Дъблин и Лисабон, избегнаха колапса само благодарение на външната намеса - чрез спешни заеми от ЕС и МВФ. В същото време Мадрид приложи драконовски мерки за икономии, за да отстрани спекулациите.

В последно време проблемите, с които се сблъскват страни като Гърция и Италия, засенчиха трудностите, през които минава Испания. Сега обаче спекулациите се върнаха, а пазарите стават все по-недоверчиви към иберийската държава, коментират анализатори.

В Испания обаче има няколко рискови фактора, които създават много по-голям риск за европейската икономика, отколкото други страни от еврозоната, предупреждават специалистите.

Най-много опасения предизвиква "свободното падане" на пазара на недвижими имоти. Не е по-добро и положението с безработицата, която в Испания надвиши 21 процента, докато в Гърция е малко над 16 процента. Повече от 4,9 милиона испанци са без работа, отбелязва "Адевърул".

През 2010 г. бюджетният дефицит на Испания е бил 9,24 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - близък то този на Гърция, който е бил 10,5 процента от БВП, а неотдавна новото правителство в Мадрид съобщи, че дефицитът за 2011 г. ще достигне 8 процента, а на 6, както беше заявил предишният кабинет.

В момента държавният дълг на Испания е 69,9 процента от БВП, докато този на Гърция е 135 процента от БВП. В номинална стойност обаче дългът на испанците е 830 милиарда евро, а на гърците - 376 милиарда долара.

Банковата система се приближава към колапс основно заради срива на пазара на недвижими имоти. Централната банка на Испания съобщи в средата на декември, че 7,4 процента от всички кредити в испанската банкова система са "лоши", което е най-високото ниво за последните 17 години, и продължава да расте.

Испанските банки са отпуснали заеми за недвижими имоти на стойност 308 милиарда евро, като над 50 процента от тях са проблемни, сочат данни на централната банка. От 2007 г. досега цените на недвижимите имоти са спаднали средно с 28 процента. БТА

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички