Испания - подпомагането (не)достатъчно


Испания - подпомагането (не)достатъчно
Снимка:

551

Испанският премиер Мариано Рахой ще установи, че ще е много трудно да избегне молбата за пълно спасяване на страната, въпреки стъпките, предприети на срещата на ЕС, за да се помогне на задлъжнелите испански банки и да се реши въпросът с големите разходи за привличане на заемни средства, коментира Ройтерс.

По време на срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната се споразумяха спасителният фонд директно да може да налее средства в испанските банки през следващата година и да може да купува облигации, за да подкрепи проблемите държави и да се опита да овладее регионалната дългова криза, която застрашава единната валута.

Но няма подробности около споразумението и Рахой, който среща затруднения на масата на преговорите в ЕС, е изправен пред продължителни и трудни разговори за финализирането на спасителния заем. Междувременно рецесията в Испания се задълбочава, публичният дефицит се увеличава, а един на всеки четирима е без работа.

Инвеститори и чиновници казват, че стъпките може да не дойдат достатъчно бързо, за да предотвратят възможността страната да се нуждае от още средства, за да се задържи на повърхността, освен поисканите до 100 милиарда евро за финансирането на испанските банки.

„Рискът за Испания остава. Общият дълг, публичен и частен, все още е огромен. От ключово значение ще бъде дали рекапитализирането ще бъде извършено достатъчно бързо”, заяви високопоставен представител от ЕС, взел участие в срещата в Брюксел.

Поне 40 милиарда евро са нужни през следващите няколко седмици, за да се предотврати колапсът на национализираните „Банкия”, „Каталуня Кайша”, „Нова Галисия” и „Банко де Валенсия”, посочват испански правителствени източници, които добавят, че не е ясно откъде ще дойдат парите.

Испания трябва да подпише меморандум за разбиране за програмата за рекапитализиране на банките до 9 юли, но много от детайлите оставят неясни.

Част от проблема на Испания е, че правителството, което настоя, че не се нуждае от спасяване от своите партньори, изпрати серия смущаващи сигнали за състоянието на своите публични финанси и банкова система.

Рахой е изгубил по-голямата част от своя кредит на доверие от страна на останалите европейски лидери и може да му е много трудно да върне доверието им.

„В най-добрия случай той просто е много несръчен, да не кажем ужасен. Ще видим колко дълго ще може да устои на пазарния натиск”, посочва европейският представител.

Инвеститорите приветстваха решенията на ЕС по отношение на Испания. Те бяха доволни от възможността разходите за рекапитализирането на испанските банки да бъдат насочени към европейския спасителен фонд, което ще намали влиянието върху испанския дълг.

„Все още има много работа. Ще има още много решаващи срещи”, смята Жил Мое, икономист от „Дойче банк”.

Въпреки че Испания цели да се споразумее за рамката на банковата програма от 100 милиарда евро до 9 юли, правителството обяви, че ще проведе нов стрес-тест на банките до октомври, като фокусът ще бъде върху седем финансови институции. Окончателната сметка за банките няма да бъде ясна още известно време.

Някои страни може да застанат на пътя на плановете на ЕС. Финландия заяви, че ще блокира предложението постоянният спасителен фонд на еврозоната да може да купува правителствени облигации на открития пазар. Холандия също намекна, че може да се противопостави на идеята с облигациите.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички