Испания застана в центъра на еврокризата


Испания застана в центъра на еврокризата
Снимка:

406

Броени седмици преди гърците отново да гласуват на парламентарни избори Испания зае мястото на Гърция в епицентъра на кризата в еврозоната, коментира Би Би Си.

В сряда вечерта кризата бе обсъдена по време на видеоконференция между Ангела Меркел, Марио Монти, Франсоа Оланд и Барак Обама. Инвеститорите се насочват към по-сигурни държави и едва ли ще се върнат.

Основният проблем е как испанското правителство планира да финансира четвъртата най-голяма банка в страната - Банкия.

През миналата седмица бе обявено, че за банката ще бъдат отпуснати 19 милиарда евро. Тази несигурност повиши разходите по обслужване на кредитите до 6,7%.

ЕК призова днес Испания да й предаде плана за спасяването на Банкия, за да разсее възможно най-бързо несигурността, която разклати доверието на пазарите, предаде АФП.

Вече стана ясно, че публичният помощен фонд за банковия сектор в Испания ще емитира облигации, за да спечели нужните 19 милиарда евро за спасяването на финансовата институция. Другата идея за спасяването на банката, която се състоеше в издаване на държавни облигации, които финансовата институция да размени в ЕЦБ срещу пари, беше изоставена.

Когато ни предадат плана, ще го проучим, за да установим дали изпълнява условията за оказване на държавна помощ, заяви говорителят на еврокомисаря по икономическите въпроси.

Държавната помощ за Банкия се оказва най-скъпото спасяване на финансова институция в историята на Испания.

Все още не е ясно какъв е реалният размер на токсичните заеми за недвижими имоти в останалите испански банки, продължава Би Би Си.

Смята се, че става дума за около 180 милиарда евро, но истинската картина няма да е ясна докато одиторите не приключат своята проверка през следващия месец.

Междувременно днес международната рейтингова агенция Фич понижи кредитния рейтинг на осем испански региона, включително и Мадрид, съобщи АФП.

Решението е взето заради лошата икономическа среда и големите бюджетни дефицити.

От Фич отбелязват, че ще бъдат нужни значителни допълнителни усилия за намаляване на дефицитите. Освен това се посочва, че автономните региони все по-трудно успяват да осигурят дългосрочно финансиране.

Испания може да се нуждае от спасителен пакет в размер на 350 милиарда евро, прогнозира Дейвид Маки, водещ икономист в Джей Пи Морган, цитиран от германския вестник „Ди Велт”.

Според Маки Испания няма да успее да излезе сама от кризата. Той посочва, че най-вероятно на властите в Мадрид ще им се наложи да поискат средства от европейския спасителен фонд.

От Джей Пи Морган смятат, че само за рекапитализирането на испанските банки ще бъдат нужни около 75 милиарда евро.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички