Италианците: криза е, защо да не си починем?


Италианците: криза е, защо да не си починем?
Снимка:

567

Опитвайки да защитят реномето си пред все по-враждебно настроените си европейски събратя, гърците настояват, че са най-работливата нация на континента.

Икономическите сътресения обаче не подронват самочувствието на италианците – нито влечението им към сладкия живот.

Наистина, премиерът Марио Монти полага всички усилия да изтрие негативното впечатление за страната, натрупало се през епохата на Силвио Берлускони. Мисията му обаче бе подронена най-неочаквано от един от собствените му министри – държавният сектретар по икономката Джанфранко Полило.

Без да се тревожи как ще се възприемат думите му, Полило сподели изумително свое откритие – че работниците в италианските фабрики практически празнуват три месеца в годината.

Той стигнал до извода, като разделил общият брой отработени часове на броя на работниците. В тези три месеца би трябвало да влизат и болничните, но Полило не се поколеба да изрази собственото си мнение по въпроса в интервю, публикувано в La Repubblica.

Ние живеем в bel paese (красива страна), мой драги приятелю, и така и смятаме да продължим – отдавайки се на удоволствия”, казва той.

„Внимавай, Полило!” – предупреждава го британския вестник Guardian – „Рано или късно думите ти ще достигнат до ушите на Bild Zeitung, а оттам и на Ангела Меркел.”

Все пак, икономическият секретар реши да защити ресора си и помоли италианците да работят само още една седмица годишно, изчислявайки, че това ще добави 1% към страдащия брутен вътрешен продукт на страната.

Сънародниците му обаче не са във възторг от идеята. Коментатор към местния Corriere della Sera изтъква, че проблемът не е в отработените часове, а в дефицита на търсенето.

Според него, дори и да произведат повече продукция, италианските фабрики няма да успеят да я пласират, така че – защо да си правят труда?

Представители на най-големия профсъюз в Италия, CGIL, обаче са възмутени от цялата тази история. Те изтъкват пред Guardian, че нямат представа на какви данни се позовават изчисленията на Полило и италианските работници се наслаждават на максимум 33 неработни дни годишно, включително болничните.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички