Италия разпродава публични активи, за да намали дълга си


Италия разпродава публични активи, за да намали дълга си
Снимка:

566

Новият финансов министър на Италия обяви, че правителството може да получи до 20 млрд. евро на година от продажбата на публични активи и обвини пазарите, че отказват да признаят усилията на Рим да коригира своите финанси.

Виторио Грили, който беше назначен миналата седмица, в коментар за неделното издание на вестник “Кориере дела Сера” остро нападна рейтинговите агенции, след решението на „Мудис” да понижи рейтинга на италианския дълг.

„Правителството иска да осигури, чрез дългогодишна програма, продажбата на обществени активи за 15-20 млрд. евро годишно, или 1% от БВП”, каза той.

По думите му, подобна програма може да намали дълга на Италия, който в момента приближава два трилиона евро или 123% от БВП на страната, с 20% за пет години.

„Аз бих бил щастлив да го намаля на 100%, това би било прекрасно. За съжаление вече няма толкова много годни за продажба активи, принадлежащи на държавата и държавните предприятия, както беше преди 20 години”, допълва министърът.

Грили казва още, че отношенията с кредитните агенции са „станали трудни”, след като миналата седмица „Мудис” понижи рейтинга на италианския дълг от А3 на Ваа2 – само две нива над статута спекулативни облигации.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички