Избягали от соцлагера: лидери и аутсайдери


Избягали от соцлагера: лидери и аутсайдери
Снимка:

601

Последната класация Doing Business на Световната банка показва колко лесно може да затъне една страна, която се отказва от реформи.

Пример за това е България, която е въвела ниски данъци през 2007, но сега изостава заради тежки процедури, пише специализираното издание "Денги", цитирано от БГНЕС.

Къде се прави най-лесно бизнес? Това е известно без каквито и да било рейтинги: в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. А втори по привлекателност са Източна Европа и Централна Азия.

В целия бивш соцлагер най-лошо е положението само в три страни: Узбекистан (154-то място), Таджикистан (141) и Украйна (137). Останалите все някак се оправят.

Грузия най-много преуспя в тази област. Днес страната заема осмо място в класацията Doing Business, макар че през 2004, когато президент стана Михаил Саакашвили, тя живуркаше във втората стотица.

За да влезе в топ-10 на най-благоприятните страни за бизнес, Грузия е провела 35 институционални реформи и реформи на държавното регулиране. Според наблюденията на експертите от Световната банка, през последните години нито една държава не е осъществявала такива мащабни промени.

Сред нововъведенията, които отбелязаха авторите на рейтинга през тази година: създаването на работещи митнически зони в Тбилиси и Поти, улесняване на кредитирането, намаляването на цената и броя на процедурите, необходими за включване към електрическата мрежа, развитието на електронните услуги за данъкоплатците.

Благодарение на опростените митнически процедури (оформянето на товара заема само 15 минути) Грузия доминира на кавказкия автомобилен пазар: както се отбелязва в неотдавнашния доклад на "Ренесанс Капитал", реекспортът на коли от Европа е нараснал от 8 милиона през 2004 на 450 милиона долара през 2011, превръщайки се в главното перо на грузинския износ.

Приходите от туризъм са скочили десет пъти (оценката на 2012) 663 милиона долара. БВП на глава от населението – 4,4 пъти.

Времето на реформаторите винаги е ограничено. Победата на парламентарните избори на опозиционната "Грузинска мечта" начело с Бидзина Иванишвили с голяма вероятност означава, че процесът на реформи в Грузия ще се забави. Ключов ще бъде въпроса – с колко.

За това, колко лесно можете да затънете, може да се съди по опита на други страни. През 2007 г. България прие най-ниският в Европа корпоративен данък (за мнозинството компании той достига 10%), а също така 10% плосък данък.

Днес данъчната натовареност на средната компания в България (28,7%) както и преди остава по-ниска, отколкото в развитите държави от ОИСР (42,7%) и в страните от Източна Европа и Централна Азия (средно 40,5%).

Но това днес е недостатъчно: заради дългото време и разходи, нужни за подготовката на отчет и плащане на данъци (454 часа, т.е. 2,5 пъти повече, отколкото е средното за ОИСР) България слезе на 66-то място. Даже поредните мерки, които улесняват регистрацията на фирмите, не помогнаха.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички