Изборите в Гърция поставят на карта европейското бъдеще на страната


Изборите в Гърция поставят на карта европейското бъдеще на страната
Снимка:

470

Гръцките избиратели кардинално промениха политическата система на страната, въпреки че бъдещето на програмата за икономии в замяна на заеми от МВФ и ЕС все още не е определено.

Парламентарните избори в неделя донесоха фрагментиран парламент, в който ще има най-малко седем партии.

В разтърсената от рецесията страна, която изпада във все по-дълбока бедност и мизерия, гласоподавателите подкрепиха леви и десни групи, които явно се противопоставяха на политиката за намаляване на дефицита, която изискаха международните кредитори.

Партиите, които прокараха мерки за стягане на коланите, бяха наказани на урните.

Подкрепата за ПАСОК значително се срина заради тежките мерките на икономии, наложени в замяна на спасителна помощ от ЕС и МВФ. Социалистите се наредиха едва трети, като бяха изпреварени от коалицията на радикалното ляво Сириза.

Световните медии излизат с коментари днес относно прекрояването на гръцката политическа сцена, което поставя под въпрос курса на страната към строги икономии, а с това и бъдещето й оцеляване в рамките на единната валута.

Гласоподаватели в Гърция изпратиха сигнал на еврозоната в неделя, като осъществиха масивен протестен вот срещу наложените от ЕС строги икономии. Партиите, които бяха част от кризисното правителство, натоварено с прокарване на непопулярните сред гръцкото общество антикризисни мерки за икономии в замяна на спасителни заеми, бяха наказани при вота, пише в. "Гърдиън".

Това е послание за промяна, послание за Европа, че мирната революция започва, заяви Алексис Ципрас, който оглавява „Сириза”- коалиция на радикално леви и зелени групи, която получи 16,6% от вота и зае второ място в класацията.

Германският канцлер Ангела Меркел трябва да знае, че режимът на икономии претърпя унизително поражение, коментира Ципрас.

Резултатите от парламентарните избори в Гърция са суров тест за втория спасителен план за страната. Те може да се окажат изключително важни за членството на Гърция в еврозоната и за цяла Европа, коментира в. „Айриш таймс”.

Бяха нужни месеци, за да се съгласува новият спасителен план. Този период бе белязан от сътресения на европейските пазари.

Сега големият въпрос е дали споразуменията, които бяха достигнати през февруари, ще бъдат спазени. Засега никой не може да каже. Мнението в Брюксел е, че спасителният план ще бъде спрян, ако гърците не изпълнят обещанията си.

Очаква се в близките дни Нова демокрация и ПАСОК да формират коалиционно правителство, коментира вестник „Катимерини”.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички