Излишък от 1,9 млрд. лв. за първото тримесечие, по предварителни данни


Излишък от 1,9 млрд. лв. за първото тримесечие, по предварителни данни
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

3290

Излишък от 1,9 млрд. лв. за първото тримесечие на 2016 г. отчитат от Министерството на финансите на база на предварителни данни и оценки за консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа.

Относителният размер на положителното салдо е 2,1% от прогнозния БВП. За сравнение за първо тримесечие на миналата година е отчетен излишък по КФП в размер на 255,9 млн. лв. или 0,3% от БВП. Това означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,8 процентни пункта, уточняват от финансовото ведомство.

По окончателни данни на база на месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет, салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към февруари 2016 г. е положително в размер на 915,2 млн. лв. (1% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 508,6 млн. лв., и излишък по европейските средства в размер на 406,6 млн. лева.

Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година, отчитат от МФ. Март традиционно е силен месец за бюджетните приходи поради спецификата на данъчния календар. Само за последните четири дни на март постъпленията, администрирани от приходните администрации, са в размер на над половин млрд. лева.

Освен по-високите данъчни и осигурителни приходи през март 2016 г. постъпиха и значителни по размер грантове от Европейската комисия в частта на помощите в размер на около 783 млн. лева. Част от тези постъпления представляват възстановени към България разходи, извършени в края на 2015 г., а друга част представляват аванси по европейските програми за новия програмен период 2014-2020 г.

Предвид данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите три месеца, както и изместването на значителна част от инвестиционните разходи (вкл. по европейските програми) за втората половина на годината прогнозираното ниво на бюджетния излишък не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета. Добрите параметри по текущото изпълнение на бюджета за тримесечието би следвало да се приемат като гаранция, че предвидения бюджетен баланс за годината е постижим, смятат от Министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП за първото тримесечие на 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 9 млрд. лв. (27,5% от годишния разчет) като спрямо март 2015 г. се отбелязва ръст от 1 285,1 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите приходи (данъчни и неданъчни) и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно със 764,9 млн. лв. и 520,2 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2016 г. са в размер на 7,2 млрд. лв., което е 20,7% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 7 539,2 млн. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 март 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 253,9 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички